Englands trickiest test dilemma: att hålla eller vrida med Stuart Broad

Dessa matcher kommer knappast att vara en tävling; från engels perspektiv är de mer benägna att vara en serie små strider mellan spelare som vill ha en plats för det första testet i Galle den 6 november.

Joe Root, ljus och breezy efter att ha missat T20 matchen på lördag – “jag var vilad, tror jag” – kunde knappast ha råd att ge mycket bort. “Vi måste vara kloka för att vi inte vet hur mycket tid vi kommer att ha [på grund av vädret] och vi måste alla utnyttja våra möjligheter.” Cricket Australia är arrogant och delvis skyldig för bolländring , rapportfynd Läs mer

Rot kunde inte göra mer än att erbjuda steers: det var ingen garanti Jonny Bairstow kommer att passa för första testet, i vilket fall Jos Buttler bakom stubbarna var “det troliga scenariot” men närvaron av Ben Foakes “ger oss ett annat sätt att Bet365 odds balansera sidan upp”.Det är fortfarande Roots preferens att bada på fyra.

Den enkla sanningen är Root och Trevor Bayliss är inte helt säker på vem deras bästa lag är. Därför fanns det mycket tal om dygden att ha så många alternativ och vikten av de kommande fyra dagarna av träning, som sannolikt kommer att vara smärtsamma att titta på och för flera gränslinjer i truppen, stressiga att spela in.

Det finns knepiga beslut att bli gjorda överallt och kanske den svåraste är relaterat till Stuart Broad. Till hans kredit är Broad en stor överlevande. Nyligen har det skett diskussion i Englands hierarki om Broad som en av bowlarna som ska roteras eller vila för det större bra. Ett medieutlopp försäkrade oss om att han skulle släppas för denna turné men han är här och ivriga att spela.Men möjligheten att England vill spela tre spinnare i Galle, där bollen förväntas vända sig till Rangana Heraths sista Test, ökar chanserna. Det kommer att vara mycket som kommer att roteras denna gång.

Roots svar på den breda frågan var Delphic; det kan tolkas på olika sätt. “Jag skulle inte säga att det var en vaktbyte och jag skulle inte säga att han befinner sig i en svagare position än han tidigare varit,” sa han. “Vi har fortfarande inte slutfört laget. Han kunde fortfarande definitivt spela en massiv del inom tre matcher och definitivt är det första spelet ett Bet365 alternativ. Men vi har kämpat hemma flera gånger nu, så vi försöker hitta en annan formel med honom eller utan honom.

“Jag tror inte att det försvårar honom som spelare eller var hans spelet går.Jag tror att han faktiskt förbättrar hela tiden och använder sin erfarenhet klokt. Hans handling är lika stark som någonsin varit, men om vi måste hitta en annan formel så måste vi bara vänta och se. Vi måste göra ett riktigt, tydligt samtal på vad som kommer att vara den bästa sidan på en viss yta. ”

Sir Humphrey skulle ha varit stolt över Roots perambulation. En gissning är att Broad sannolikt kommer att vara utelämnad, vilket förmodligen innebär att han kommer att producera en fyra till 10 stavning de närmaste dagarna. Facebook Twitter Pinterest Joe Root sa att England försökte hitta en annan formel med eller utan Stuart Broad. Foto: Gareth Copley / Getty Images

Den andra debatten handlar om identiteten hos de öppna batsmen.Keaton Jennings är den enda i laget som har öppnat regelbundet för England nyligen, men det finns fortfarande ett bra argument att han borde ge plats till Rory Burns och Joe Denly med möjligheten att Moeen Ali fortsätter vid nr 3. I det här fallet går det över Nästa dag för någon av de tre nya ish-pojkarna kommer det att vara betydande. Så Root har mycket att överväga om hans oro är pinpricks jämfört med de senaste erfarenheterna från den tidigare Sri Lanka kaptenen Arjuna Ranatunga, som “Fruktade för sitt liv” i helgen.

Fram till förra fredagen var Ranatunga en statsminister; då dödades en person av hans säkerhetsdetaljer i samband med oro utanför sitt tidigare kontor som Ranatunga samlade några av hans personliga effekter. Han har sedan arresterats.Den politiska situationen är flyktig med premiärministern Ranil Wickremesinghe, avfärdad av presidenten och ersatt av en före detta president Mahinda Rajapaksa. England och Wales Cricket Board fortsätter med sina förberedelser för serien som planerat men sade: “Vi är medvetna om utvecklingen och är i ständig kontakt med den brittiska högkommissionen. Vi utövar vaksamhet och undviker alla demonstrationer eller stora politiska sammankomster. “