Om Belgien ska slå Brasilien i sin kvartfinal, hur kan de göra det?

En av de mindre omtalade aspekterna av Tites Brasilien-revolution är hur han har förstyvt deras defensiva beslutsamhet. I sina 25 ansvariga matcher har Brasilien medgett endast sex mål. I denna turnering har de bara läckt en – och att rubriken från schweizens Steven Zuber från ett hörn som kan ha uteslutits för ett tryck. Förhandsgranskningar och förutsägelser för VM-kvartfinalerna Läs mer

Belgiens största problem i att försöka slå Brasilien är att hitta ett sätt att göra poäng mot ett oerhört välborrat försvar. Detta är balansen som Tite talar oavbrutet.

Taktik är bara en del av den. Tite är en oerhört imponerande Energybet figur som projicerar lugn och förtroende, men det finns fortfarande en känsla av att Brasilien kan vara känslomässigt sprött.Zubers mål drog av dem och de anklagade mot det milt kontroversiella beslutet, tillsammans med furore som omger varje utmaning på Neymar – som fortsätter att försöka göra VM till en personlig biopik – antyder att hysteriet som ångrat dem i semifinalen för fyra år sedan kanske inte har utplånats helt. Det kan faktiskt vara att det är en oundviklig följd av förväntningarna som omger dem.

Men det öppnande kvartalet mot Mexiko tyder på en möjlig taktisk möjlighet för Belgien. När Dani Alves uteslutits från truppen genom skada såg Brasilien alltid sårbar mot högerrygg. Danilo – som på torsdag kväll uteslutits från turneringen på Energybet grund av en ankelskada – spelade i oavgjort mot Schweiz sedan Fagner har placerats där.Vela och Hirving Lozano när han flyttade till den mexikanska vänstern fick båda honom att se långsamt ut på svängen. Problemet för Belgien är emellertid att deras 3-4-2-1 inte nödvändigtvis pressar en spelare hårt mot helryggen. Yannick Carrasco kan komma fram från vänsterbacken men han kommer troligen att ha händerna fulla med Willian. Det betyder då att Eden Hazard, som fungerar nästan som en vänster inne bakom Romelu Lukaku, med Dries Mertens bredvid sig, måste dra åt vänster för att försöka pressa Fagner. Registrera dig till The Recap, vår vecko-e-post med redaktörens val.

Men det i sin tur lämnar ett ytterligare problem, ett som Mexiko möter, vilket är hur man får tillräckligt med spelare i rutan för att dra fördel.Om Hazard drar åt vänster, placerar det mycket onus på Kevin De Bruyne att gå framåt för att gå med Mertens och Lukaku i rutan.

Frånvaron av Casemiro genom upphängning bryter upp den mycket effektiva triangeln han och de två centrala försvararna , Miranda och Thiago Silva, hade bildats, men baksidan av mittfältet är ett område där Brasilien har täckning. Fernandinho är van vid att fungera som en vågbrytare framför två centrala försvarare, och släpper mellan dem vid behov.

Han är dock en mer dynamisk närvaro än Casemiro och det betyder att han kan vara mer effektiv när han går med kontringar, det Energybet betting bonus kanske också erbjuder Belgien och särskilt De Bruyne en möjlighet att motverka honom. Facebook Twitter Pinterest Kevin De Bruyne med Marouane Fellaini under träning med Belgien.Foto: Abedin Terkenareh / EPAHow Anderlecht-akademin hjälpte till att bygga Belgiens VM-tropp Läs mer

Belgien har en fråga på baksidan av mittfältet, Axel Witsel har dåligt fel för Japans andra mål i deras senaste 16 spel. Om han är på samma sätt slapp mot Neymar eller Philippe Coutinho, är det svårt att se mycket hopp för Belgien. Mot Mexiko bytte Brasilien från den ganska ortodoxa 4-3-3 som de hade använt genom gruppen till något närmare 4-4-2, med Neymar som arbetade mer centralt och Willian tappade djupare. Neymar kanske drar nytta av den mer centrala rollen, men det skulle vara en överraskning om Tite inte gick tillbaka till 4-3-3 mot Belgien.Med 4-4-2 skulle Belgien ha tre mot två på baksidan med två centrala mittfältare plus två inre framåt mot två i mitten av mittfältet, vilket skulle göra det möjligt för dem att övermana även om Coutinho spelade smalt på den brasilianska vänster. Så länge Carrasco och högerbacken, Thomas Meunier, kunde hålla sina egna på sina flanker, skulle det åtminstone i teorin tillåta Belgien att kontrollera mittpunkten och förmodligen besittning – även om Brasilien visade mot Mexiko, det är inte nödvändigtvis något som berör dem.En 4-3-3 orsakar dock omedelbart problem för Belgien genom att Willian riktar sig mot utrymmet bakom Carrasco, medan Neymar arbetar i den obekväma zonen mellan Toby Alderweireld, den högra sidans mittbacken och Meunier.

< p> Det finns fortfarande potential för en fyra mot tre på mittfältet, men om Meunier tvingas tillbaka kan Marcelo avancera för att ge Brasilien en extra man till vänster. Den sidan av fältet, med Marcelo bakom Coutinho och Neymar, ser ut som om det kan vara sårbart, men hittills har deras positioner varit tillräckligt bra för att de inte har blivit utsatta. Det är ett bevis på Tites arbete. Belgien kan ha varit flytande hittills i turneringen, men Brasilien har sett en mycket bättre balans.