Han åkte dock med landslaget till EM 2000

Vid sekelskiftet befann sig Bundestim i en vild kris. Den 40-åriga Lothar Matteus sprang i en landslagströja, och alla unga spelare som kunde åtminstone något fick omedelbart statusen som nationens hopp. Fans var olyckliga på grund av brist på talanger och uppförde sig som en 20-årig kille som aldrig hade haft en tjej: den ständiga sökningen efter åtminstone någon “kandidat” och den minsta kvinnliga uppmärksamheten gjorde att han omedelbart blev kär.

Av alla tidens ungdomar var det bara två som kunde ge sig ett namn: Michael Ballack och Sebastian Dysler. Och sedan blev den andra känd inte så mycket på grund av spelet, men på grund av ständiga skador och behandling på ett psykiatriskt sjukhus. De ständiga förväntningarna på ett spel på hög nivå, en check på 20 miljoner euro efter köpet av Bayern och skador före viktiga matcher förde fotbollsspelarens psyke. Det är symboliskt att det var han som blev slutet på den eran. Då var alla fans av Tyskland lite Sebastian Deisler.

Varför finns det så många talanger i Tyskland

Han åkte dock med landslaget till EM 2000, där hon förlorade 0-3 till Kroatien. Och den turneringen blev dödlig. Som den tyska journalisten Herald Kaiser säger: ”Då såg vi att vi inte har personal och vi måste ändra något. De tittade bara på vem som växer i andra länder och vem växer med oss. ” Han spelade i VM 2002, där tyskarna nådde finalen, spelets popularitet ökade, fler och fler barn kom till fotbollsskolor.

Just då godkände det tyska fotbollsförbundet Ulf Schotts Talentforderung-projekt, som planerade en revolution i träningssystemet för unga spelare. Och han började dess implementering inte med själva undervisningsmetoderna, utan med skolans läge och deras anslutning till klubbarna.

I början av 1900-talet listades de flesta internatskolor med de bästa klubbarna i Tyskland, även om statistik visade: de mest begåvade spelarna började sin resa i outbacken. Ballack gjorde samma sak vid klubben Motor Karl-Marx-Stadt, Jens Lehmann på Haysingen, Dysler i Thurmingen. I ungdomsklubbar i elitklubbar lämnade många killar loppet på en tidig nivå på grund av tävling, detta var inte tillåtet.