Bernard Tomic återupplivning fortsätter när han rör sig närmare den främsta franska Open Draw

Få skulle ha förutspått efter hans förnedrande misslyckande med att kvalificera sig till sitt grand grand slam i januari – och efterföljande uppträdande på reality-TV och rankningar kastade sig utanför världens topp 200 – att Tomic skulle återhämta sig så spektakulärt på den europeiska leran.

Men efter att ha vunnit sex av sina sju sista matcher på den röda smuts, hans bästa någonsin kört på sin minst föredragna yta, är den engångs Wimbledon kvartfinalisten nu lockande nära en plats i franska Open-huvuddraket .

Bortsett från ett jokertecken på säsongens två första majors, förvisade från den australiska Davis Cup-fällan och dumpade av sin racquet sponsor efter att hans lam Wimbledon visade förra året, Tomic hade sin polariserande tränare och far John till stöd på Roland Garros utanför domstol sex på onsdag.

Bekymrad före matchen att hans misshandlade kropp kanske inte kommer att hålla upp efter så mycket tennis de senaste veckorna, såg Tomic tidigt i problem mot Clarke.

Den utmattande Queenslander stirrade ner ak pekar på 2-2 i öppningsuppsättningen men han rymde och nekade framåt 4-2 efter att Clarke gav honom en paus med ett löst spel från 30-0 upp på serve.Det visade sig vara det enda avbrottet i en 46-minuters hundkämpe i en första uppsättning.

lättad och växande i förtroende, Tomic behövde bara halva så lång tid för att nästa andra – och matchen – för att vara Australiens ensamma mäns kval överlevande.

Spelade bara sin andra match på fem veckor, en underdone Thanasi Kokkinakis blev galant i en 6-7 (4-7), 6-1, 6-2 andra omgången för estniska Jürgen Zopp .

Kokkinakis har tränat vid Patrick Mouratoglou-akademin på den franska rivieran sedan han skadade sitt knä i en freak på domstolens fall vid Monte Carlo Masters förra månaden.Men inte ens närvaron av Serena Williams uppskattade tränare i hans rutan i rutan kunde inspirera 22-åringen till seger.

En av endast två spelare i år för att kasta Roger Federer, de lycklösa sydaustraliska planerna för att återvända till Mouratoglous bas för att bygga sin kondition för den trulande gräsplanstiden.

Den spännande ungen Akira Santillan bukte också ut i tre uppsättningar, 6-1, 3-6, 6-0 till det franska jokertecknet Alexandre Müller.

Tidigare på onsdag räddade 20-åriga Lizette Cabrera Australiens kvinnor från en kvalificering med en seger 6-4, 3-6, 6-3 över Japans Junri Namigata.Cabrera måste vinna ytterligare två matcher för att gå med Ashleigh Barty, Daria Gavrilova, Samantha Stosur, Ajla Tomljanovic och Isabelle Wallace i Open Open Draw.

Men teenage ess Destanee Aiava, Arina Rodionova, Olivia Rogowska och Priscilla Hon alla bombades ut i den första kvalen. Aiava kollapsade från en uppsättning och ett tjänsteuppbrott i ett 2-6, 6-3, 6-3 nederlag mot Kinas Fangzhou Liu.

Rogowska och Hon förstörde också enuppsatta ledningar. Rogowska slog under 5-7, 7-6 (7-5), 6-3 för Liechtensteins Kathinka Von Deichmann, medan Hon gick ner 0-6 6-2 6-4 till italienska Deborah Chiesa. Rodionova förlorade 6-3, 6-4 till den lokala wildcard Harmony Tan.