Patrick Vieira tog en viktig tillgång till New York City FC: respekt

Utländska tränare kan inte vinna i MLS, eller hur?

Felaktig. Det är lätt att glömma att NYC FC ansågs vara en outlier i MLS Cup-konversationen som ledde fram till 2016 – och med god anledning. Undertecknandet av Vieira gjorde lite för att inspirera hopp. Pundits skewered City Football Group för utnämning av en oerfaren, utrikesfödd coaching nybörjare för att hantera sin högprofilerade amerikanska arm, särskilt efter att den dekorerade och respekterade Jason Kreis släpptes.

Vidare är kärnan i förra årets katastrofala 2015-roster lämnades nästan intakt.Ronald Matarrita, Federico Bravo och Diego Martinez var de enda riktigt anmärkningsvärda offseason-tilläggen, och en standout-centerback var förbannad.

Men liksom Red Bulls 2015 lyckades NYC FC mot motgång och mycket av den framgången kan spåras direkt tillbaka till sin tränare.

Så vad gjorde Vieira lyckad där Kreis föll kort? Till att börja med befallde han respekt för varje spelare i omklädningsrummet. Det är en stor sak, särskilt när din roster inkluderar likesinn av David Villa, Frank Lampard och Andrea Pirlo. Offseason-rensningen av MLS-veteraner som Chris Wingert, Andrew Jacobson och Ned Grabavoy gav honom också en ren skiffer att arbeta med och erbjuder en smidigare övergång till hans mer europeiska sinnade sätt att hantera sidan.

Träningen blev märkbart styvare. Två dagar blev ett sätt att leva.Team middagar inträffade med mer frekvens. Och varje tillvägagångssätt ledde till en mer enhetlig sida.

På touchlinjen visade sig Vieira vara både envis och pragmatisk i sin coaching-strategi. Han komprometterade aldrig hans önskan att spela ut ur ryggen, oavsett hur ful fina matcher gick (7-0 Red Bull förlust någon?). Trots detta tillvägagångssätt var han överraskande formbar när det gällde hans taktiska utplacering, vilket ofta kompenserade för lagets defensiva brister med flera fronter. Han experimenterade med allt från en modifierad 4-3-3 till en 1920-talets WM-formation, som klumpade ihop tre-, fyr- och femmans defensiva linjer, ibland i en enda match.

han betonade tävlingen och en tuff kärlek till hans lag.Det stod snabbt för ungdomars vilja som Jack Harrison och Khiry Shelton, samtidigt som man skapade den typ av lagmiljö som NYC FCs veterinära utländska kärna var van att.

Resultatet? Segrar. NYC FC slutade 2015 med en liga hög 58 mål inskränkt medan scoring 49. I år är de bundna för första plats med Red Bulls och Toronto, och har gjort en liga hög 55 mål och erkände 53. Ta bort 7-0 förlusten till de röda tjurarna, och vändningen är desto mer imponerande.

Ja, Villa har varit instrumental i den framgången och Lampard, oumbärlig. Men gör inget misstag – var det inte för Vieiras ledande briljans, skulle NYC FC inte vara där de är idag. DMWith nederlag till Seattle måste LA Galaxy undvika förra säsongens öde. LA Galaxy tar inte nederlag så bra.Och så med full tid whistle som fortfarande kvar vid StubHub Center efter deras 4-2-förlust för Seattle Sounders inbädde klubben sig i ömhet. Kaptenen Robbie Keane och Steven Gerrard var borta när locket öppnades för media, medan manager Bruce Arena gjorde sin bästa dåliga förlustrutin. “Åh Gud. Jag måste verkligen svara på det? Det är en ganska dum fråga, “reagerade han när han frågade hur galaxen kunde skära ner på sina defensiva fel.

Detta var ett skadligt nederlag för Galaxen, vilket ledde till att de var fem poäng i FC Dallas på toppen av Western Conference och Supporters ‘Shield ställning.Skadlig inte för att det gör ont för deras ligaposition särskilt – FC Dallas har varit favoriter i väst för en tid nu – men för att det skulle kunna påverka deras mentalitet på väg in i play-offs.

Naturligtvis har LAs rekord varit imponerande sent. Detta var deras första nederlag i sju ligautflykter och deras plats i eftersäsongen är allt men säker, om inte låst i. Men galaxen befann sig i en liknande situation förra året och lyckades bra fram till ett katastrofalt 5-2 hem nederlag till Portland Timbers. Nederlaget rasade dem hela vägen in i play-offarna, där LA lämnade i knockoutrundan.

Arena måste se till att samma sak inte händer denna säsong efter söndags hem nederlag till Sounders.Samma kännetecken var där, med galaxen att förlora sitt grepp om saker lika snabbt som de gjorde mot Portland året innan. Det var en viss ojämnhet i deras prestationer som säkert skulle ge Arena större oro över att han släppte ut på media efter matchen.

Den puls som tycktes ha blivit uppnådd av Landon Donovans utjämnare mot Sporting KC veckan innan har nu gått vilse. Det är något av en kliché i fotboll, men Arena måste se till att nederlaget till Seattle betraktas som inget annat än en blick i omklädningsrummet. Annars kan effekterna sopa in i deras tankegång på den värsta tiden. Sounders 2016 får inte bli Timbers 2015. GR The Kamaras Never Lie

Kei Kamara återvände till Columbus var den stora historien går till söndags kvällens primetime möte mot Crew.Det var emellertid den andra Kamara som lämnade MAPFRE med all härlighet.

Ola Kamara snedde en häft mot New England, som ledde vägen mot en viktig 2-0 seger. Förvånansvärt sätter vinnaren den nionde platsen Crew bara fem poäng bakom DC United för den sjätte och sista spelplatsen i öst – med en match i handen.

Individuellt lägger vinsten också ett viktigt kapitel i pågående, sammanflätade berättelse om Ola och Kei Kamara. Nej, jag menade inte att säga Federico Higuain. Faktum är att Ola Kamara har blivit mer påverkad av Kei Kamaras handel än någon som ingår i Crew-Higuain.

Sedan den här ödesdigra majdagen har Ola Kamara (som spelat bara 50 minuter genom lagets första nio matcher) blivit ombedd att fylla stövlarna till den älskade Kei Kamara, och han har levererat.Hans första 11 matcher efter handeln såg Ola 10 gånger och gjorde 10 mål för Crew. Efter ett kort dopp i form i sommar har den norska anfallaren återigen cementerat sin plats i start XI, vilket gjorde fem mål i sina tre sista start samtidigt som han ledde Columbus till ett par segrar.

Kei Kamara har varit en annan historia helt och hållet. Till skillnad från Ola har Kei haft en svår tid att gå vidare från sin handel till New England. Den 32-årige har scorat bara fem mål i 18 framträdanden med revolutionen, matchande hans fem-mål-utmatning genom nio matcher med Columbus tidigare denna säsong.

Och det finns en annan dimension för Keis handel att överväga: den emotionella aspekten. Kei Kamara var en gemenskapsledare för besättningen. Han älskade Columbus och Columbus älskade honom och gjorde rörelsen allt svårare för honom att acceptera.Fläktarna var uppdelade på sin handel, och det var fortfarande uppenbart på söndagskvällen, med ett smällande av boos och skål följt honom under större delen av matchen.

Ola Kamara? Han har varit ensamstående konstant av hoppet i denna osannolika Crew-eftersäsongen, som gör honom till en älskad figur hos Columbus troende.

Det roliga är att båda Kamara befinner sig i en liknande situation. New England och Columbus söker efter en eftersäsong, och tiden löper ut. Deras form längs sträckan kan mycket väl diktera sitt lags öde. Och i slutändan svara på frågan “vem fick bättre av affären?” DMThe San Jose Earthquakes kommer att ha mycket att tänka på denna lågsäsong. När San Jose Earthquakes gjorde sitt drag för Dominic Kinnear två år sedan gjorde de det med ett mål i åtanke: göra play-offs.Efter åtta år med Houston Dynamo hade den skotskfödda tränaren förtjänat ett rykte för sig själv som en maximiserare och gjorde det mesta av det han behövde för att säkerställa en viss konsistens matchad av få få i MLS. Efter att ha tagit Houston till play-offs i sju av hans nio årstider på klubben och gjorde fyra MLS Cup-finaler, utsågs Kinnear till San Jose på hopp om att han skulle uppnå liknande framgång där. Lördagens 2-1 hem nederlag till Sporting KC – deras första till Kansas City-franchisen på 16 år – betyder att Quakes nu sitter nedgången på andra sidan av Western Conference, sju poäng kort av play-off-punkterna med bara fem regelbundna säsongsarmaturer kvar för att spela. För det fjärde på varandra följande året, och den andra med Kinnear ansvarig, ser San Jose ut att missa efter efter säsongen.De kommer återigen att ha sitt ansikte tryckt mot fönstret och titta på festen från utsidan. Och så kommer jordbävningarna att ha ett seriöst tänkande att göra detta under lågsäsong. Förflyttningen till den glänsande nya glittrande Avaya Stadium, med alla sina gästfrihetssviter och pitchside barer, var tänkt att signalera ett förändrat identitet och ambition i klubben. Kinnears tidpunkt symboliserade det. Även om han uthärde någonting i en svåra sista säsong i Houston, betraktades Scot fortfarande som MLS: s go-to-guy för overprestation.

Men om San Jose ska sluta där de för tillfället ligger i den västra konferensen kommer de att ha matchade deras värsta någonsin MLS-finish i franchise historia.Deras konferenstitel vinst från 2012 verkar nu för länge sedan och jordbävningarna skulle nu kunna möta något av en existensiell tidpunkt före början av 2017-säsongen.

Självklart kan San Jose fortfarande göra play-offs den här säsongen. Det kan vara ett osannolikt scenario, men med två spel i hand över Portland Timbers i sjätte platsen kunde de fortfarande säkra en säsong efter säsongen. Seattle Sounders har tre spel i hand över Timbers, men det är inte omöjligt att Quakes kan göra en sen körning. Om den sannolika slutligen materialiserar San Jose jordbävningar måste överväga om klubben är rubrik i rätt riktning. Om saker blir värre snarare än bättre kan Kinnears jobb vara hotat? Vad händer när avspelaren inte längre gör play-offs?GR Bilden blir tydligare

Det finns äntligen klarhet i MLS playoff-bilden.

När vecka 31 av MLS-kampanjen slutar, har fyra lag bokat sin plats i postseasonen . FC Dallas ledde vägen förra veckan som första och enda laget för att kvalificera sig för slutspelet. Den här veckan förenas de av en trio av östliga konferensbefogenheter: New York City FC, New York Red Bulls och Toronto FC.

Alla tre lagen är bundna på östra konferensen med 48 poäng. Red Bulls och NYC FC delar identiska 13-9-9 poster, medan Toronto FC håller en matchförmåga på både 13-9-8.

New York City FC visade sig vara mer än bara produktionen av Frank Lampard, som släppte fyra mål på Chicago Fire på väg till en 4-1 seger. Den vinsten var emellertid inte tillräckligt för att boka sin plats i efterseasonen.Efter att ha tittat på DC United förstör Jason Kreis och Orlando City 4-1 tvingades NYC FC in i den obekvämliga rollen att heja New York Red Bulls mot Montreal Impact.

Såsom ödet skulle ha det lyckades Red Bulls 1-0-vinnaren inte bara boka sin plats i eftersäsongen, utan också pressade NYC FC och Toronto i slutspelet.

Trots Den hjälpande handen har varje lag överbryggat hinder för att nå sin position. För Toronto är det andra gången i laghistoria att de har kvalificerat sig för postseasonen – och deras andra på varandra följande postseason kaj.Medan deras roster skriker utmanare på papper, har viktiga skador och strimma spel från bland annat Jozy Altidore, Giovinco och Michael Bradley saktat de potentiella vinsterna från en annars imponerande roster.

Red Bulls har under tiden kämpat för att hitta konsekvent vinnande fotboll. De började året förlora sex av sina första sju matcher. De följde den körningen med sex segrar i deras nästa åtta. För närvarande är de obesegrade i sina sista 13 matcher, men sju av dessa resultat togs, med sex efter att ha givit två målledare och lämnade frågor över deras konsistens.

När det gäller NYC FC, antogs de aldrig att vara här i första hand. En rookie, utländsk tränare och en nästan identisk roster till sin stackars 2015-säsong tycktes stava för andra året klubben.De har dock överträffat förväntningarna och gjort vad som en gång ansågs osannolikt.

Nu är alla ögon på de återstående 16 lagen i chasen. DM