XXIII Capital: företaget som förändrar fotbollsöverföringarna

Upprättat av australiensaren Stephen Duval och den brittiska affärsmannen Jason Traub för ett nominellt värde på £ 2, XXIII Capital – även känt som 23 Capital sedan början av förra året – hade baser i London, New York och Los Angeles innan det öppnade ett kontor i Barcelona i augusti. José Mourinho berättade för Tottenham har inga pengar att spendera i januari Läs mer

“Spanien är en av de största marknaderna i världsfotboll så det var viktigt att 23 Capital har en specialidrottsgren team som verkar i en av världens stora idrottshuvudstäder ”, säger Traub i ett pressmeddelande som skryter företaget” har distribuerat och gett råd om över $ 3 miljarder transaktioner ”.För att förstå hur det har kommit att spela en så betydelsefull roll i branschen för flera miljarder pund som är fotbollens överföringsmarknad är det nödvändigt att gå tillbaka till augusti 2014.

Bernardo Silva, efter att ha spelat för Benficas reserver i Den portugisiska andra divisionen och blev en regelbunden för sin nation ungdomssidor, hoppades kunna göra sitt genombrott till seniorsidan under Jorge Jesus.Tyvärr för mittfältaren – som skulle gå med i Manchester City för initialt 50 miljoner euro 2017, vinna back-to-back Premier League-titlar och nomineras till årets PFA-spelare 2019 – ansåg Benfica-chefen inte Silva redo att ta steget och spelaren blev tillsagd att vara tålmodig.

Det var en besvärlig situation för båda parter men ännu mer för agenten Jorge Mendes, som räknade båda männen som klienter. Att känna en av hans uppskattade tillgångar växte frustrerad, den tidigare nattklubben DJ som förvandlade Gestifute till en av världens mäktigaste byråer arrangerade Silva att gå med i Monaco på lån i augusti 2014.Furstendömet klubben hade undertecknat många spelare från Mendes-stallen 12 månader tidigare, inklusive colombianerna James Rodríguez och Radamel Falcao, efter att deras ryska ägare, Dmitry Rybolovlev, gick med på att arbeta nära den portugisiska superagenten. Några dagar efter bekräftelse av Silvas drag började XXIII Capital handlas. Companies House visade en registrering av avgiftsdokument den 11 september 2014 för ett ospecificerat belopp. Företaget var listat som kontrollerat av Candlewood Investment Group, baserat i New York men registrerat i skatteparadiset på Caymanöarna. Kapitel XXIII-grafik

Så vad har allt detta med Bernardo Silva att göra? Hans flytt till Monaco gjordes permanent i januari 2015 för 15,75 miljoner euro, men det skulle ta ytterligare ett år innan historien blev tydligare.I januari 2016 publicerade webbplatsen Football Leaks tre dokument som avslöjade detaljer om transaktionerna mellan Benfica och Monaco.

De två första handlade om avtalet om Silvas lån och permanenta flytt och det tredje – daterat 10 juli 2015 – visar mandatet för den första delen av överföringsavgiften: 5,25 miljoner euro.Det som dock verkade ovanligt var att medan Monaco listades som den ansvariga parten var det XXIII Capital som skulle få pengarna snarare än Benfica.

Andra dokument förklarade senare att XXIII Capital hade köpt krediten från den portugisiska klubben, en metod som användes för många andra överföringar under den perioden, inklusive den för mittfältaren Giannelli Imbulas flytt till Porto från Marseille 2015.

Benfica beskrev deras handlingar som “en normal ekonomisk operation”, även om XXIII Capital nämndes inte i deras årsredovisning 2015. Det säger att vinsten från försäljningen av Silva var 12.855 miljoner euro, vilket innebär att nästan 3 miljoner euro verkar ha gått någon annanstans.

Med tanke på bristen på officiell dokumentation är det svårt att veta exakt hur pengarna har fördelats.Det är troligt att minst 10% av den totala avgiften skulle ha tilldelats Gestifute för dess förmedlingstjänster. enligt uppgifter Mendes företag fick 3 995 miljoner euro från Benfica det sista året, vilket också inkluderade överföringen av João Cancelo till Valencia för 15 miljoner euro. Frågan kvarstår hur mycket som betalats till XXIII Capital i utbyte mot förvärvet av krediten, med potentiellt 1,3 miljoner euro som inte redovisas av det sammanlagda lånet på 15,75 miljoner euro i tre delbetalningar – ett belopp som motsvarar 9%. Facebook Twitter Pinterest Bernardo Silva under sin period med Monaco. Foto: Valéry Hache / AFP / Getty Images

XXIII Capital har gått från styrka till styrka sedan dess.Traub citerades nyligen i en serie artiklar i brittisk press där han beskrev hur företagets strategiska förhållningssätt till ”innovativa finansiella lösningar” hade hjälpt till att etablera det som en global aktör i fotbollsvärlden.

“Alla klubbar kommer absolut att ha samma behov och utmaning kring det faktum att deras immateriella tillgångar, spelarna, suger upp all sin likviditet, ”förklarade han för Evening Standard i augusti. ”Om du tänker på principerna för en överföring har du den säljande klubben som vill ha pengarna i förväg, och varför inte, och du har en inköpsklubb som av en rad olika skäl vill skjuta upp betalningen.Vi engagerar oss ofta och kan säga: ”Vi kan lösa båda dina behov, hjälpa den ena att ha sina pengar på förhand och hjälpa den andra att skjuta upp under fem år.” Allt du behöver förhandla är kostnaden för finansieringen. ”

Barcelona nekade mer medel från traditionella långivare och tog ett lån på 85 miljoner euro med XXIII Capital i juli för att möjliggöra deras köp av Griezmann från Atlético. Nio dagar tidigare lånade Atlético 96 miljoner euro för att rekrytera Felix – även representerat av Mendes – från Benfica för att ersätta honom.

Atlético och Benfica har tidigare fått böter av Fifa för att ha brutit mot sina strikta regler som förbjuder tredje parts ägande. .Men frågade om långivare som XXIII Capital gjorde det möjligt för investerare att undvika granskning av världsfotbollens styrande organ av sådana affärer, sade Traub till Guardian: ”Inget av de avtal vi ingår med klubbar ger oss möjligheten att påverka deras oberoende i anställning, överföring eller något annat ärende, inte heller ger de oss rätt att delta i ersättning som ska betalas i samband med den framtida överföringen av en spelare, vilket är de två viktigaste principerna för tredjepartsägande som definierats av Fifa. Ett antal av Mendes kunder har flyttat klubbar tack vare lån från XXIII Capital, från och med Silva, men Traub sa att “vårt affärsförhållande är uteslutande med klubbarna eftersom det handlar om att ge klubben likviditet för att möta dess skulder”.

< p> Förhållandet mellan Benfica – en klubb som Mendes har särskilt nära band med – och XXIII Capital är fortfarande starkt.I februari 2018 undertecknade de 37 gånger portugisiska mästarna ett avtal om förvärv av kredit från klubbens tv-rättigheter – värt 100 miljoner euro – “för att få ökad balanseffektivitet”, enligt Traub. Facebook Twitter Pinterest Benfica har ett starkt förhållande med Capital XXIII.Foto: Patrícia de Melo Moreira / AFP via Getty Images

När det gäller källan till XXIII Capitals finansiering är en av de största investerarna Quantum Partners LP, en privat investeringsfond som förvaltas av George Soros Soros Fund Management LLC, även om Traub insisterade på att han “inte har någon direkt kontakt” med finansiären.

“Vi är ett specialiserat finansföretag, mer besläktat med en bank genom att vi tar upp våra egna kreditlinjer och pooler av pengar , och det gör det möjligt för oss att tillhandahålla direkt finansiering till sport-, musik- och underhållningssektorn, säger han.

Sedan 2015 har det också lanserat en spektakulär samling medel genom börsen på Caymanöarna (CSX ), med de tre senaste delarna på 23 358 900 miljoner euro, 5 655 200 miljoner euro och 7 273 200 miljoner euro noterade den 4 oktober 2019. ”Den enkelhet som erbjuds av CSX var viktig,” sade Traub. ”Våra anteckningar om CSX handlas inte fritt och därmed är vi medvetna om alla investerare, som alla är kända institutioner på den globala marknaden.Som en reglerad grupp har vi betydande kontroller och styrning kring alla aspekter av efterlevnad och penningtvätt. Vi vidtar stora åtgärder för att bygga upp vår trovärdighet som en högt ansedd intressent inom fotboll och vi är starka förespråkare för att främja öppenhet och anpassa oss till de högsta standarderna för styrning. ”Femern: Registrera dig och få vår dagliga fotbollsmail.

Den nederländska klubben FC Twente, som i april 2016 var tvungen att räddas av sin lokala regering för att hålla dem i affärer, har tecknat ett lån på 8 miljoner euro med XXIII Capital, som är en viktig finansierare av Pozzo-familjen i Watford. .Deras rapport och finansiella rapporter 2016 avslöjade att Premier League-klubben fick ett lån på 25 miljoner £ från XXIII Capital som är listat som “en fast och flytande avgift”.

Med bara några veckor tills klubbar runt om i Europa kommer att vara när det går igenom en ny utgiftsrunda i överföringsfönstret i januari bör det visa sig vara en annan lönsam period för det Londonbaserade företaget.